Actief Montferland

Geniet van de rust en de natuur

Wandelen in Montferland

Het Montferland is rijk aan natuur, glooiend landschap en historische gebouwen. De regio leent zich bij uitstek voor de echte wandelliefhebber. Ga je wandelen in Montferland dan heb je een ruime keuze aan routes in het bos, maar ook door het landschap of door de historische binnenstad van ‘s-Heerenberg. Je kunt in het Montferland je hart ophalen.  

Er zijn diverse punten waar je kunt starten. De routes staan aangegeven met gekleurde bordjes. Er is voldoende parkeergelegenheid en bij elk startpunt is een eet- of drinkgelegenheid niet ver weg.

Hoogtepunten om te wandelen in Montferland

Montferlandse Toppen wandelroute

Eén van de bekendste en een echte must voor elke wandel en natuurliefhebber is de Montferlandse Toppen Route. Deze wandelroute van ruim 42 kilometer gaat over 18 toppen in het Montferland. 

Op elke top kun je met je telefoon een QR-code scannen en zo meer informatie krijgen over de beklommen heuvel, zoals de Hulzenberg (85 meter). Lukt het je om de hele route in één dag te lopen?

Montferlandse Toppenroute

Startpunt Zeddam, Beek, Kilder, Stokkum, 's-Heerenberg - afstand 42 km

Keulse Slagenroute

Startpunt Beek - afstand 14 km

Keulse Slagenroute

Voor een mooie wandeling in het Montferlandse bos begin je bij startlocatie ’t Peeske in Beek. De route loopt vlak langs de Hulzenberg waar je de iconische uitkijktoren kunt beklimmen. Vanuit hier heb je uitzicht over het hele Montferland. Deze prachtige tocht van 14 kilometer brengt je door al het moois wat het Montferland te bieden heeft.

Keulse slagenroute
Route aanduiding

Wandelen rondom Kasteel Huis Bergh

Wat absoluut een bezoek waard is als je het Montferland bezoekt is Kasteel Huis Bergh. Dit prachtige kasteel uit de 12e eeuw is één van de grootste Kastelen in Nederland. Je kunt om het kasteel prachtige wandelingen maken. Loop door de oudste tuin van Nederland, de kasteeltuin. De tuin is de oudst bekende gedocumenteerde tuin van Nederland, die in contour en opzet nog bewaard is gebleven.

Ook kun je vanuit Kasteel Huis Bergh gemakkelijk de historische binnenstad van ‘s-Heerenberg bereiken. Geniet daar van wat lekkers op het terras of binnen bij één van de vele gezellige horecagelegenheden. 

Kasteel Huis Bergh
Grafelijke torenmolen Zeddam

Grafelijke Korenmolen Zeddam

Vanuit Zeddam wandel je heerlijk langs de bosrand. Hier kun je genieten van prachtige vergezichten en het glooiende landschap. Vooral in de zomermaanden kun je hier genieten van bloeiende korenbloemen en goudkleurige korenvelden. In Zeddam staat de Grafelijke Korenmolen. Deze molen stamt uit 1441 en is de oudste nog bestaande windmolen in Nederland.

Een mooi vertrekpunt met ruime parkeergelegenheid kun je vinden bij Broods in Zeddam.

Natuurgebied De Bijvanck

Een wandeling door Landgoed De Bijvanck is een absolute aanrader. In dit oude eikenbos leven verschillende vogelsoorten zoals de uil, de specht en de goudvink. In het voorjaar bloeit de bosanemoon volop in de Bijvanck.

Er staan veel bijzondere bomen en er zijn prachtige lanen. Dit oeroude bos is uniek vanwege zijn kleigrond. Door de drassige ondergrond is er veel vegetatie en bijzondere planten. Ook heeft er in de middeleeuwen een burcht gestaan waar nu niets meer van te zien is en ook historisch weinig van bekend is. Het is een bos met een rijke historie.

De Bijvanck

Zin in wat lekkers?

Heb je na een heerlijke wandeling trek gekregen? Geniet van een lunch of overheerlijk diner in een van de vele eetgelegenheden die je in het Montferland kunt vinden. Ervaar de gastvrijheid en de liefde voor de regio.