Actief Montferland

Start wildseizoen

De bladeren vallen van de bomen. Buiten is het koud en guur. De herfst is na een lange nazomer dan toch echt begonnen. Toch heeft het wildseizoen ook wel wat: het is een gezellige periode met knisperende haardvuren, bockbiertjes en knusse avonden met vrienden en familie.

In het najaar start volgens traditie ook de periode waar culinair Nederland reikhalzend naar uitkijkt: het wildseizoen. Vleesliefhebbers weten dat deze periode iets speciaals heeft. Het is een van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland en de start wordt groots gevierd. Officieel openen jagers het seizoen op 15 oktober met de jacht op de haas en de fazant. Het wildseizoen gaat door tot de jaarwisseling, maar een aantal wildgerechten zijn ook daarna nog op de kaart te vinden.

wildseizoen met hertenbiefstuk

Wildgerechten

In het najaar kun je overal in Montferland terecht bij restaurants die malse, smaakvolle wildgerechten bereiden. Koks hebben zich in deze regio gespecialiseerd in wildgerechten uit de streek en jagers hebben het vak met respect voor de natuur van generatie op generatie doorgegeven. Zo geniet je in de Achterhoek van (h)eerlijke najaarsmenu’s met wild als basis.

Als culinair liefhebber kun je niet alleen aan wildgerechten je hart ophalen. Restaurants stellen tijdens het wildseizoen een bijpassende wijnkaart samen met volle en stevige wijnen. Hou je meer van bier? Dan is de herfst bij uitstek het seizoen om te genieten van donkere bockbieren.

wildgerechten

Klassieke wildgerechten

Wildgerechten zijn grofweg in te delen in vier categorieën. Kleinwild zoals haas, fazant en patrijs zijn op eigenlijk alle menukaarten wel te vinden. Ook waterwild, zoals wilde eend en wilde gans zijn in het wildseizoen populair. Grofwild, zoals hert, ree en wildzwijn zijn kenmerkend voor hun specifieke, volle smaak. Tot slot rekenen we houtduif en wildkonijn tot de klassieke wildgerechten, al zijn deze vaak het hele jaar door op de kaart te vinden.

Afhankelijk van de jachtkalender serveren restaurants gerechten uit één of meer van deze categorieën. Daarnaast leggen veel restaurants hun gasten graag in de watten met speciaal samengestelde wildarrangementen. Zo kun je alles proeven wat het wildseizoen te bieden heeft, zonder dat je hoeft te kiezen.

Hotel Ruimzicht
Overnachten in Montferland
Hotel Karels

Wild eten in de Achterhoek

Omdat het wildseizoen in de Achterhoek een lange traditie kent, kun je nergens anders genieten van zo’n grote variatie aan gerechten. Jaarlijks komen steeds meer mensen uit binnen- en buitenland naar de regio om te genieten van de meest culinaire wildgerechten. De Achterhoek is namelijk een van de beste gebieden in Europa voor de jacht op wild. Dat komt door de vele bossen, weides en velden waar de dieren een leven lang in vrijheid en zonder stress leven. En dat proef je!

De diversiteit aan wilde dieren is groot waardoor koks een eigen specialiteit hebben ontwikkeld. Door jarenlange ervaring weten zij hoe ze verschillende wildgerechten moeten bereiden en serveren voor de meest smaakvolle sensatie. Of het nu eendenborst met bramensaus is of een hertenstoofpot met wilde paddestoelen en jeneverbessen. Onze koks kennen hun vak.

Wil jij ook genieten van het echte herfstgevoel in de Achterhoek? Proef de smaak van Montferland bij restaurants Karels, ’t Peeske, Brasserie Brût of Havezathe Carpe Diem waar je terecht kunt voor heerlijke wildgerechten, arrangementen en meergangenmenu’s.